fereste-te-de-tzepe-online-1
Sfaturi despre scaune

Ghidul cumparatorului online (sau cum sa te feresti de tzepe in online) – cateva sfaturi

Ghidul cumparatorului online (sau cum sa te feresti de tzepe in online)

???? Indiferent daca vreai sa cumperi scaune online sau cu totul alte produse, e foarte important sa faci cumparaturile? in siguranta.

???? Oricine poate face un site functional in doar cateva ore,? dar din nefericire poate dispare intr-un timp mult mai scurt. De asemenea se poate face si administra un magazin online cu extensia .ro de oriunde din lume, iar banii de pe card pot pleca, fara a mai putea sa-i recuperezi.

???? Cum poti stii ca magazinul online de pe care doresti sa cumperi este legal inregistrat, functioneaza respectand legislatia in vigoare, iar in cazul in care ai probleme cu produsele achizitionate iti poti recupera banii sau repara produsul, cat timp este in termenul de garantie?

???? Exista cateva metode simple de a face acest lucru inainte de a achizitiona produsul dorit !

???? In primul rand orice site respectabil are afisat pe prima pagina linkul catre Protectia Consumatorilor(obligatie legala) si un numar de telefon de contact. Acest numar de telefon nu trebuie sa fie scris mic, ascuns si ar trebui sa apara pe fiecare pagina a site-ului.

???? In al doilea rand ar trebui sa verificati daca pe pagina de contact exista minimul de informatii solicitate de legislatia in vigoare: numele firmei, adresa de inregistrare, adresa punctelor de lucru, numarul de inregistrare la Registrul Comertului, codul fiscal. Apoi e de bun simt sa apara cel putin o adresa de email, numarul (ele) de telefon, fax, eventual contul si banca.

???? De asemenea, daca pe pagina de contact apare un formular de raspuns in locul datelor de contact, puteti sa va puneti intrebari referitoare la bunele intentii ale vanzatorului.

???? In cazul in care site-ul respecta legislatia in vigoare si publica pe pagina de contact codul fiscal, e foarte simplu sa verificati? la urmatoarea adresa daca e un numar valid de TVA (daca firma e inregistrata in scop de TVA) si daca adresa pe care o afiseaza este adresa reala:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vatRequest.html

???? De asemenea, ininte de a achizitiona produsul dorit, puteti de un telefon si/sau trimite un email pentru a solicita informatii, putand astfel sa observati daca raspunde un Call Center sau chiar magazinul online, daca la email raspund prompt sau dureaza o vesnicie pana primesti raspunsul sau chiar nu-l primesti deloc.

???? Se poate verifica pe Google Map sau Bing Map daca adresa punctelor de lucru este o locatie potrivita cu activitatea desfasurata de companie sau este un apartament. O simpla cautare dupa numele firmei sau adresa site-ului pe aceste site-uri cu harti va poate dezvalui multe lucruri interesante.

???? Cautati pe google dupa expresia „site:www.numesite.ro”. In cazul in care nu gasiti nici un rezultat este posibil ca site-ul sa fie inregistrat de foarte putin timp.

???? Cautati pe http://archive.org/index.php dupa numele site-ului. Ar trebui sa gasiti data aproximativa a inregistrarii domeniului si toate versiunile de site-uri hostate pe acest domeniu de-a lungul timpului.

???? Daca tot aveti codul fiscal, intrati pe http://www.doingbusiness.ro/financiar/?financiar=financiar si introduceti codul fiscal. In acest moment puteti vedea bilantul companiei pe ultimii cinci ani. Puteti observa daca firma care se declara importator sau distribuitor are stoc de marfa, daca are salariati, ce cifra de afaceri are, daca are datorii etc.

???? Orice site care se respecta are o politica de returnare a produselor, conforma cu legislatia in vigoare. Astfel daca site-ul nu permite sa returnezi produsul cumparat, cu siguranta ca este ceva dubios la mijloc. Conform legislatiei in vigoare, cumparatorul are dreptul sa returneze marfa cumparata in 14 zile, fara a oferi nici o explicatie vanzatorului.

???? Ghidul cumparatorului online (sau cum sa te feresti de tzepe in online) isi propune sa ajute consumatorii sa poate face cumparaturi in siguranta. Mai mult ca sigur nimeni nu are atata timp sa verifice un site, dar in cazul unei achizitii mai mari (importante), se poate gasi utilitate acestui ghid pentru cumparaturile online.

???? In cazul in care aveti alte idei pentru imbunatatirea acestui ghid, nu ezitati sa le adugati la comentarii!