Sfaturi despre scaune

Scaune conferinta- istorie, clasificare si alegerea lor

Aveti o sala de conferinta si doriti sa gasiti cateva modele de scaune de conferinta adecvate?
Sustineti un eveniment, iar bugetul si numarul de scaune va impune anumite modele?
Sala dumneavoastra de asteptare necesita schimbarea scaunelor de conferinta?

In articolul ce urmeaza va prezentam unul dintre cele mai intalnite scaune, raspunsuri la intrebarile anterioare si bineinteles, ca bonus, aveti sfaturi si trucuri de alegere a scaunelor de conferinta, clasificarea acestora si importanta lor.

In stransa legatura cu scaunul de birou se afla scaunul de conferinta. Acesta este un model de scaun care are ca descendent scaunul de birou, insa utilitatea lui a deviat de la clasicul birou. La fel a deviat si forma, precum si intrebuintarea acestuia. Acest tip de scaun aduce in prim plan o utilitate pe care multi dintre noi o neglijam sau chiar nu o observam, insa intrebuintarea zilnica a scaunului de conferinta poate uimii pe oricine.

In esenta scaunul de conferinta reprezinta un obiect de mobilier care deserveste utilizatorului in spatii precum: sali de conferinta, sali de asteptare sau zone de vizitatori. De aici au derivat si 3 tipuri diferite de scaune pe care le vom aprofunda in articolul ce urmeaza. Pentru aceasta categorie de scaune trebuie mentionat faptul ca acestea au fost realizate pentru a oferii utilizatorului o sedere placuta pe parcursul a mai multe ore. De aici reiese un scaun fix, care imprumuta din formele sezuturilor si spatarelor scaunelor de birou. Importanta acestei piese de mobilier, precum forma si utilitatea sunt date de cateva criterii importante strans legate de locul unde vor fi amplasate. Insa acest lucru nu va restrictiona utilizatorul sa il foloseasca si in alte locuri sau domenii lucru pe care il vedem in randurile ce urmeaza.

Istoric, prezent si importanta scaunelor de conferinta

Istoricul scaunelor de conferinta

Scaunul de conferinta poate fi observat in istoria omenirii si identificat in nenumarate randuri insa de mentionat este momentul in care forma si utilitatea acestuia seamana cu cea de astazi. Aceasta perioada se refera la evul mediu si momentul in care cavalerii stau in sala tronurilor in jurul mesei rotunde si dezbat problemele tinutului.

Desi pare o imagine cliseu, aceasta ofera cea mai concludenta varianta a scaunului de conferinta. Astfel incepand cu perioada initiala si anume Evul Mediu Timpuriu, scaunul este reprezentat de variante care au la baza fie stilul romanic in prima perioada, fie stilul gotic in a doua jumatate a acestei perioade. Acestea sunt reprezentate de scaune masive realizate din lemn dur, de nuante inchise sau pamantii ale caror forme se aseamana cu arcurile frante ale bisericilor, cu spatare care aduceau in prim plan importanta in societate a utilizatorului.

Desi din descriere par a fi scaune destinate unor personalitati sau a unor ranguri inalte din societate, aceste tipuri de scaune isi gasesc utilitatea in mult mai multe locuri. Acestea se regasesc in catedrale si biserici amplasate pe margine pentru publicul care participa la slujbe, in salile de conferinta timpurii unde se reuneau diferiti functionari ai statului pentru a discuta sau chiar si in institutii.


In continuare Epoca moderna isi pune amprenta pe acest tip de scaun si aici putem vedea o forma care seamana foarte mult cu cea de azi a scaunului de conferinta. In aceasta perioada, incepand cu secolul XVIII se pun bazele unei gandiri stiintifice iesite de sub tutela religioasa moment in care bibliotecile la nivel mondial isi largesc visteriile de carti. Acest prag permite in acelasi timp si clasei de mijloc sa acceseze cunostiintele noi pe care curentul Umanist le aduce cititorilor, iar bibliotecile perioadei cunosc un asalt fara precedent.


Rezultatul acestei perioade se poate vedea la inceputul secolului urmator cand sunt realizare biblioteci de renume precum libraria Sainte-Genevi?ve din Paris care pune la dispozitia utilizatorilor sala de lectura cu un numar impresionant de locuri si o imagine clara asupra scaunului de conferinta.

scaune conferinta in Epoca Moderna
By Marie-Lan Nguyen – Own work, CC BY 2.0 fr, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14962047


Prezent

In prezent scaunul de conferinta isi gaseste utilitatea in diverse domenii. Pe langa clasicul obiect de mobilier pentru o sala de conferinte, acest tip de scaune se poate observa in sali de asteptare, pe coridoarele diferitelor institutii, in salile de clasa ale liceelor sau facultatilor, in sali de evenimente, in biserici sau hoteluri. In general acestea sunt folosite oriunde unde este necesar un scaun pe care se poate sta o perioada de timp mai indelungata, la un nivel de confort acceptabil, in ideea de a participa impreuna cu alte persoane la diferite activitati.

Un numar foarte mare de societati asociaza acest tip de scaune cu necesarul pe care il au, propulsand ideea de sala de conferinte sau sala de sedinte la un nivel de necesar. Astfel se poate observa la aprovizionarea unei firme nou infiintate si un necesar de scaune de conferinta, uneori asemanatoare cu cele de birou, pentru a completa imaginea de institutie profesionale ce se doreste.


Daca aceasta categorie reprezinta un numar important de consumatori de scaune de conferinta, dorim sa mentionam ca acestia sunt cei vizibili si constanti, insa sunt categorii de consumatori care sunt chiar sub nasul nostru si recunosc importanta acestui scaun si utilitatea lui.

Importanta scaunelor de conferinta

Scaunul de conferinta reprezinta genul de scaun care are o importanta zilnica si o utilitate imediata insa care are o recunoastere medie in mediul online, o reprezentare la fel si care necesita a i se recunoaste valoarea.


Acest tip de scaune ne folosesc zilnic iar exemplele spun de la sine importanta lor. Fie ca suntem intr-o sala de asteptare a unui cabinet stomatologic sau pe coridoarele unei clinici, scaunele pe care stam sunt din aceasta categorie.


Fie ca suntem la o nunta sau intr-o biserica, scaunele de sub husele pompoase sunt de conferinta. Fie ca suntem la un concert simfonic tinut in exterior sau la sala de curs din cadrul unei facultati, scaunele pe care stam sunt de conferinta.


Exemplele pot continua si se pot diversifica cu cat extindem aria, demonstrand ca acest tip de mobilier poate exista in diferite domenii chiar daca denumirea sa indica doar unul.


Speram ca aceste exemple isi spun cuvantul iar dumneavoastra in calitate de posibil cumparator sa acordati acestui produs importanta necesara.

Clasificare scaunelor de conferinta

Din dorinta de a oferii clientului un feedback pozitiv si de a crea un mediul de utilizare corect pentru aceste tipuri de scaune am catalogat aceaste scaune si le-am impartit in mai multe tipuri.


Scaunele de conferinta pe care le vedeti in randurile urmatoare au fost catalogate in functie de utilitatea lor si zona in care sunt destinate.

Scaunul de conferinta

Primul tip se refera la scaunele de conferinta si la utilitatea acestora in salile de conferinta. Pentru a intelege mai bine acest tip de scaune va propunem o definitie de sala de conferinta ca fiind o incapere cu o suprafata mai mare in care se pot intruni un numar insemnat de persoane.

Aceasta are scopul de a sustine conferinte, auditii, concerte si multe alte tipuri de activitati care necesita participarea unui numar mare de persoane.


Avand aceasta definitie sumara asupra salii de conferinta va putem descrie si scaunul de conferinta clasic, acel model care se regaseste intr-o sala, in numar mare si care are rolul de oferii utilizatorului o sedere cat mai confortabila pe tot parcursul sederii sale.


Aceasta gama de produse are ca scop principal de a acoperii un numar mare de locuri, la un pret mediu sau mic si cu o utilitate in multiple domenii. La fel de importanta este si rezistenta in timp, usurinta de intretinere si posibilitate de a fi suprapozabile.

scaune conferinta cu masuta de scris

Scaunul de asteptare

Credem ca pentru acest tip de scaune de conferinta numele de asteptare este destul de sugestiv, in sensul ca denota faptul ca acestea pot fi componentele principale unui hol de institutie atat publica cat si privata, a unui cabinet medical si nu numai.


Ca si caracteristici acest scaun vine in intampinarea celui care il foloseste cu un grad de conform sporit fata de genul de scaune prezentate mai sus. Scaunul de asteptare ofera utilizatorului un sezut mai generos. Acesta presupune o forma mai mare, un suplus de burete la care sunt asortate spatare asimetrice asemanatoare.


Scaunul de asteptare va indeplini un task mai important decat scaunul din categoria anterioara, iar din acest motiv segmentul de confort trece o treapta mai sus pentru crea o experienta mai placuta pe tot parcursul folosirii.


La fel ca si scaunul de conferinta, acest tip de scaun nu se opreste la sali de asteptare sau coridoare, ci isi extinde utilitatea in functie de necesitatile clientilor. Astfel le putem vedea si in cabinete de avocatura, coridoarelor firmelor din diferite domenii, saloanelor de infrumusetare, practic in orice locatie unde este necesara o zona special amenajat pentru a astepta o perioada de timp.

scaune de asteptare maro

Scaunul de vizitatori

Sala de conferinta se micsoreaza, invitatul are o importanta aparte, momentele petrecute se doresc a fi memorabile, iar aici intervine scaunul de vizitatori. Desi diferenta dintre vizitator si asteptare este aproape insesizabila intr-o prima perceptie la nivel de utilizator final al scaunului, modelul in sine de scaune de vizitatori are alt scop. Acestea putem spune ca ridica standardul de confort la un nivel peste cel mediu si aduce in prim plan modele de scaune impunatoare.


Aceasta categorie imprumuta din caracteristicile scauneleor de birou si pun accentul pe forme robuste, comode si stabile.


Ca si segment de pret, ele sunt destinate pentru orice tip de buget si vin in diferite forme si dimensiuni pentru a putea completa o paleta diversa fiind compatibile cu alte componente de mobilier de birou si chiar asematoare anumitor modele de scaune de birou.

Scaunul de vizitatori pune accentul foarte mult pe confort si este alcatuit in primul rand dintr-un sezut generos cu burete de calitate superioara. Spatarele sunt create pentru a mentine pozitia corecta, unele modele avand dimensiuni mari pentru a sustine intreg corpul pe o perioada mai lunga, sau chiar realizate din materiale respirabile.

Ca si pozitionare aceasta categorie se regaseste in zone precum sali de sedinta ale firmelor, zone de relaxare, coridoarele anumitor hoteluri si multe altele.

Acestea fiind spuse scaunul de conferinta este plasat atat in timp, prin descrierea unui istoric in ascensiune cat si in spatiu, prin definirea tipurilor de scaune si asocierea lor cu diferite locuri, dar caracterizarea nu a luat sfarsit, iar sfaturile de abia acum tind sa apara.

scaunul de vizitatori crem

Cum alegem scaunul de conferinta?

Scaunul de conferinta este o piesa importanta de mobilier iar alegerea acesteia are la baza mai multe criterii de urmarit. Pentru fiecare business si pentru fiecare tip diferit de utilizare se pot adapta diferite modele insa cel mai important este ca acesta sa isi indeplineasca scopul final : o sedere placuta pentru utilizator.

Alegerea in functie de tipul de cadru.

Scaunele de conferinta vin accesorizate cu doua tipuri de cadre: cel tip sanie si cadrul clasic pe patru picioare.
Acestea au fost gandite astfel pentru a deservi un scop anume. De exemplu pentru un scaun cu cadrul tip sanie, utilizatorul are la dispozitie manere realizate in continuarea cadrului, manere pentru a ne sprijinii mainile pe ele.

Pe langa acest aspect scaunul beneficiaza si de un mic balans care permite celui care il foloseste sa isi gaseasca pozitia optima. Acest tip de cadru ofera un aspect diferit, are un aport ergonomic special, datorita formelor si are o rezistenta aparte centrul de greutate fiind compus din mai multe puncte.

scaune de conferinta cu cadrul tip sanie

Pentru cei care opteaza pentru cadrul clasic pe patru picioare se pot observa si cateva forme complexe derivate din acesta. Aceasta forma vine in ajutorul utilizatorului care va avea o pozitie fixa, un spatar plasat la un unghi de 90 de grade, sezutul mai lat decat spatarul iar doar in cateva exceptii putem vorbi de brate pe care ne putem rezema coatele.


Cadrul clasic vine in ajutorul celor care doresc un public alert, confortabil si care pot beneficia de o pozitie dreapta. Utilizarea lui se poate face la scara larga, pentru un numar de persoane mare, motiv pentru care acest tip de scaun poate fi suprapozabil si poate fi strans oricand si depozitat.

scaun de conferinta cu cadrul clasic cu patru picioare

Alegerea in functie de materiale

Ca orice tip de scaune aceste modele au in componenta lor partea metalica reprezentata de cadru si sezutul si patarul care impreuna vin accesorizate cu diferite materiale.


Ca si in cazul scaunelor de birou, acestea vin tapitate cu materiale precum pielea ecologica, mesh-ul si stofa. Putem spune ca in functie de materiale se poate influenta o achizitie de scaune de conferinta insa intotdeauna clientul va avea un cuvant de spus foarte important.

Bineinteles ca anumite scaune au fost gandite de la inceput prin forma si componenta materialelor pentru un anumit tip de utilizare.

Pentru produsele care sunt realizare in intregime din stofa, producatorul a pus accentul pentru un scaun de asteptare sau un scaun de conferinta care deserveste o sala de curs, o sala de asteptare sau in sala de conferinta.

Scaunele sunt accesorizate cu stofa pentru a crea un aer elegant si discret care sa mentina confortul si care sa reziste din punct de vedere estetic.

Petru cele realizate in intregime din piele ecologica, producatorii aduc in prim plan forme robuste sub care regasim burete de densitate mare. Sedere este indelungata, forma spatarului ergonomica iar utilizatorul va beneficia de un confort sporit.

Pentru cei care opteaza pentru mesh, aveti ca avantaje , respirabilitatea si forma anatomica pe care o poate lua acest material. Un scaun de conferinta de acest gen se poate utiliza un numar de ore mai mare sau chiar poate inlocui scaunul de birou pentru cei care nu au nevoie de mobilitate la masa de lucru.

scaune de conferinta din mesh

Alegerea in functie de tipul de utilizare

Pentru aceasta categorie avem cateva trucuri pe care le putem recomanda celor care doresc sa faca o achizitie de scaune de conferinta. Aceste trucuri sunt strans legate de domeniul de utilizare, tipul de utilizator, spatiul destinat, gradul de confort si mobilier inconjurator.

In primul rand alegerea se va face in functie de domeniul de utilizare. Scaunele de conferinta au destinatii specifice si utilizarea lor poate aparea in domenii diferite insa clientul pe baza informatiilor oferite trebuie sa faca alegerea corecta.

Pentru a nu subestima potentialul sau pentru a nu alege un produs care nu va atinge potentialul maxim in domeniul sau, trebuie urmati pasii urmatori si de asemenea studiate tipurile de scaune de conferinta si destinatiile lor posibile care au fost prezentate in randurile de mai sus.

Scaunele de vizitatori au fost create pentru a deservi utilizatori diferiti. Putem spune acest lucru si exemplica datorita formelor, materialelor si cadrelor din care sunt facute.

Pentru o sedere relaxanta dar indelungata, la care participa CEO-ul firmei impreuna cu alte persoane cu functii importante se poate alege un scaun de conferinta tapitat intregral din piele ecologica cu un spatar inalt si impunator, sezutul sa fie generos si este necesar si un set de manere care sa deserveasca o sedere si mai confortabila asemenea unui scaun directorial.

Un al doilea exemplu ar putea fi o sala de conferinta in care se va tine un curs. Aceasta poate fi accesorizata cu scaune de conferinta care au la baza cadru cu 4 picioare, un spatar inalt si drept iar pentru tapiterie putem alege stofa sau mesh-ul.

Importanta este dimensiunea spatiului unde vor fi amplasate scaunele. Pentru sali de conferinta si in general incaperi mari putem folosi si scaune masive insa pentru holuri, zone de asteptare inguste sau zone de vizitatori se va opta pentru dimensiuni reduse si forme ergonomice.

scaune de conferinta cu dimensiuni reduse  si suprapozabile

Gradul de confort difera de la scaun la scaun iar pentru cele de conferinta se aplica aceeasi regula, iar sfatul nostru este de a accesoriza spatiul dumneavoastra cu un scaun corespunzator. In functie de domeniu si tipul de utilizator putem spune ca nu este nevoie de a avea un scaun foarte confortabil si extrem de relaxant intr-o sala de clasa unde se preda intesiv timp de 8 ore materii didactice. Cu cat confortul este mai mare se va pierde interesul si atentia nu va mai fi asupra evenimentului in sine.

Mobilierul inconjurator este foarte important pentru o posibila achizitie de scaune de conferinta. In cele mai multe cazuri aceste tipuri de scaune se comanda in concordanta cu culorile predominante, precum cea a pardoselii sau mochetei, a meselor si scaunelor de birou, a draperiilor, lista fiind mult mai lunga. Insa exista si modele de scaune de conferinta care sunt direct destinate pentru a fi acoperite de huse.

Ca urmare a incursiunii in lumea scaunelor de conferinta am pus accentul pe trecut, prezent si va lasam pe dumnevoastra sa construiti viitorul si sa recunoasteti importanta acestor tipuri de scaune, precum si sa accesorizati corespunzator spatiile si de ce nu sa ne surprindeti cu cele mai diverse domenii si importanta scaunelor de conferinta pentru acestea.

Singurul sfat pe care vi-l putem oferi este in ceea ce priveste locul de achizitionare al acestor scaune: daca doriti sa le si testati fizic, o puteti face la magazinul nostru de scaune din Constanta, iar online le puteti achizitiona, atat scaune de conferinta, vizitatori si asteptare, cat si scaune de birou si scaune bar de pe importatorscaune.ro